We use cookies to give you the best online experience.
Please let us know if you agree to all of these cookies.

Πως επιλέγονται οι σωλήνες ενός αρδευτικού συστήματος

More
5 years 1 month ago - 5 years 1 month ago #61 by itsirog
Το ΥΠΕΧΩΔΕ με την εγκύκλιο Δ. 22.200/30–7–1977, “Οδηγίες για τον Έλεγχο Σωληνωτών Αρδευτικών Δικτύων” καθορίζει ως ελάχιστη ταχύτητα ροής του νερού στους αγωγούς τα 0,5m/s και ως μέγιστη τα 1,55-2,5m/s. Λαμβάνοντας υπόψη τη βασική σχέση Q=Axv και θέτoντας στη θέση του v τα όρια της ταχύτητας μπορούμε να έχουμε όρια σχετικά με τις διατομές που θα εξασφαλίσουν ότι θα μείνουμε εντός των ορίων της ταχύτητας. Γενικά αποφεύγουμε το θεωρητικό υπολογισμό και χρησιμοποιούμε νομογραφήματα ή πίνακες των εταιρειών κατασκευής.

Κατά την επιλογή της κατάλληλης διατομής αγωγού πρέπει να έχουμε κατά νου τα εξής:
  1. Το μέγεθος της διατομής κάθε σωλήνα επιλέγεται βασικά σε σχέση με το πόσο νερό (παροχή) προβλέπεται να περάσει από αυτόν. Το νερό στους σωλήνες άρδευσης θέλουμε να κινείται με ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 1,5m/s (για να μην έχουμε έντονα τυρβώδη ροή που προκαλεί μεγάλες απώλειες ενέργειας και αυξημένο κίνδυνο για υδραυλικό πλήγμα).
  2. Όταν το νερό κινείται εντός των σωλήνων, επειδή η εσωτερική τους πλευρά είναι τραχιά (λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με το υλικό) υπάρχει τριβή μεταξύ νερού και εσωτερικής πλευράς που μεταφράζεται σε απώλειες ενέργειας. Οι απώλειες αυτές είναι ανάλογες του μήκους του αγωγού (για δεδομένο υλικό και παροχή) και για αυτό ονομάζονται γραμμικές. Έχουν δε ως αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης του νερού.
  3. Θα μπορούσαμε να επιλέγουμε κάθε φορά το μεγαλύτερο σωλήνα που μπορεί να εξυπηρετήσει την παροχή, δεν το κάνουμε όμως για λόγους οικονομίας, μια και όσο μεγαλώνει η διάμετρος τόσο αυξάνει και το κόστος του σωλήνα.

Yannis Tsirogiannis (Agricultural Engineer MSc PhD), works as Assοciate Professor at the University of Ioannina (Greece).
Last edit: 5 years 1 month ago by itsirog.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.219 seconds
Powered by Kunena Forum