We use cookies to give you the best online experience.
Please let us know if you agree to all of these cookies.

Στην αρχή ενός σωλήνα έχουμε πίεση 3bar και στο τέλος του 2 γιατί;

More
5 years 1 month ago #62 by itsirog
Όσο αφορά τις γραμμικές απώλειες, μετρώνται σε μονάδες πίεσης και εξαρτώνται από:
1. Μήκος σωλήνα
2. Τραχύτητα σωλήνα
3. Ταχύτητα νερού στο σωλήνα
4. Τη διατομή του σωλήνα

Η ταχύτητα ροής του νερού στο σωλήνα, εξαρτάται από την παροχή και τη διάμετρο του σωλήνα. Για ταχύτητες μεγαλύτερες από 1,5 m/s έχουμε συνήθως μεγάλες απώλειες, ακόμη όταν η ταχύτητα είναι μεγάλη και σταματήσει απότομα (π.χ. κλείσει μία βάνα) μπορεί να προκληθεί υδραυλικό πλήγμα και να έχουμε βλάβες στο δίκτυο.

Οι γραμμικές απώλειες μπορούν να υπολογιστούν θεωρητικά αλλά συνίσταται ο υπολογισμός τους με βάση τις πληροφορίες των κατασκευαστών (νομογραφήματα, πίνακες κοκ). Συνήθως δίνονται οι απώλειες ανά 100m αγωγού επομένως πρέπει να γίνει αναγωγή στο μήκος που έχουμε.

Όσο αφορά τις τοπικές απώλειες ο θεωρητικός υπολογισμός τους είναι δύσκολος. Για ορισμένα κοινά εξαρτήματα όπως φίλτρα, ηλεκτροβάνες κοκ δίνονται σχετικές πληροφορίες από τους κατασκευαστές σε διαγράμματα ή πίνακες. Για εξαρτήματα όπως γωνίες, ταυ, στενώσεις κοκ συνίσταται η χρήση των ισοδύναμων μηκών (Εικόνα 18).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που αναφέρθηκε (Δ. 22.200/30–7–1977 του ΥΠΕΧΩΔΕ, “Οδηγίες για τον Έλεγχο Σωληνωτών Αρδευτικών Δικτύων”) καθορίζονται επίσης μεθοδολογίες και όρια σχετικά με τις γραμμικές και τοπικές απώλειες πίεσης, το υδραυλικό πλήγμα και άλλες παραμέτρους σχεδιασμού.

Yannis Tsirogiannis (Agricultural Engineer MSc PhD), works as Assοciate Professor at the University of Ioannina (Greece).

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.715 seconds
Powered by Kunena Forum