We use cookies to give you the best online experience.
Please let us know if you agree to all of these cookies.

Σε τι αποσκοπεί η παροχή νερού από το έδαφος στα φυτά;

More
5 years 3 weeks ago - 5 years 3 weeks ago #78 by itsirog
Η παροχή νερού από το έδαφος στα φυτά αποσκοπεί κυρίως στην τροφοδότηση της κόμης του φυτού, η οποία χάνει συνεχώς νερό μέσω της διαπνοής. Μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του νερού που απορροφούν τα φυτά, της τάξεως του 1%, παραμένει στους φυτικούς ιστούς και χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιομάζας. Το υπόλοιπο διαφεύγει στον ατμοσφαιρικό αέρα μέσω της διαπνοής. Όταν η διαθεσιμότητα νερού στο έδαφος είναι μειωμένη, τα φυτά κλείνουν βαθμιαία τα στομάτια για να μειώσουν τις απώλειες νερού μέσω διαπνοής, ώστε να προστατευτούν τα κύτταρα των φύλλων από πλασμόλυση και καταστροφή λόγω αφυδάτωσης. Μέσω των στοματίων όμως εισέρχεται στο μεσόφυλλο το CO2, που σημαίνει ότι το κλείσιμό τους μειώνει τους ρυθμούς φωτοσύνθεσης. Η διατήρηση της διαθεσιμότητας του νερού στο έδαφος σε υψηλά επίπεδα είναι επομένως καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση υψηλών ρυθμών φωτοσύνθεσης και παραγωγής βιομάζας και κατ’ επέκταση υψηλών αποδόσεων.
Η κινούσα δύναμη για τη μετακίνηση του νερού από το έδαφος προς τα φύλλα και από αυτά προς τον ατμοσφαιρικό αέρα μέσω της διαπνοής είναι η διαφορά υδατικού δυναμικού μεταξύ του εδαφικού νερού και της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε υδρατμούς. Η κίνηση του νερού από το έδαφος προς την ατμόσφαιρα μέσω της διαπνοής των φυτών περιγράφεται ως κίνηση στο συνεχές σύστημα έδαφος-φυτό-ατμόσφαιρα.

Πηγή: Σάββας Δ. 2016 ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ ( www.politeianet.gr/books/9789605467821-s...-lachanokomia-264476 )

Yannis Tsirogiannis (Agricultural Engineer MSc PhD), works as Assοciate Professor at the University of Ioannina (Greece).
Last edit: 5 years 3 weeks ago by itsirog.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 2.645 seconds
Powered by Kunena Forum