We use cookies to give you the best online experience.
Please let us know if you agree to all of these cookies.

Διαχείριση άρδευσης με βάση την προσπίπτουσα ηλιακή ενέργεια

More
5 years 3 weeks ago #82 by itsirog
Ο έλεγχος της συχνότητας άρδευσης με βάση την ηλιακή ενέργεια που δέχεται η κόμη των φυτών εφαρμόζεται πολύ συχνά στις υδροπονικές καλλιέργειες. Για να μπορεί η έναρξη ενός κύκλου άρδευσης να καθορίζεται αυτόματα με βάση την ηλιακή ενέργεια που δέχεται η καλλιέργεια, είναι αναγκαία η εγκατάσταση ενός αισθητήρα μέτρησης της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας (π.χ. πυρανόμετρο) που συνδέεται με έναν προγραμματιστή άρδευσης εφοδιασμένο με κατάλληλο λογισμικό. Οι τιμές έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας (W m–2) που καταγράφει το πυρανόμετρο μεταφέρονται στον προγραμματιστή άρδευσης. Ο τελευταίος τις χρησιμοποιεί για να υπολογίσει την ηλιακή ενέργεια που δέχεται η καλλιέργεια ανά μονάδα επιφάνειας. Η ένταση της ενέργειας που καταγράφει το πυρανόμετρο δεν περιλαμβάνει μόνο τη φωτοσυνθετικά ενεργή ακτινοβολία, αλλά ολόκληρο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας, και συνεπώς όχι μόνο την άμεση αλλά και τη διάχυτη ακτινοβολία. Η ηλιακή ενέργεια που δέχεται η καλλιέργεια αθροίζεται συνεχώς από τον προγραμματιστή. Όταν το άθροισμα φτάσει σε μία συγκεκριμένη τιμή αναφοράς, η οποία έχει οριστεί ως τιμή ενεργοποίησης άρδευσης από τον παραγωγό, ο προγραμματιστής άρδευσης δίνει αυτόματα εντολή για την έναρξη παροχής νερού στην καλλιέργεια. Παράλληλα, ο προγραμματιστής άρδευσης μηδενίζει την αθροιστική ηλιακή ενέργεια και αρχίζει να την αθροίζει ξανά μέχρι να φτάσει και πάλι στο επίπεδο όπου ενεργοποιείται ξανά η παροχή νερού (νέος κύκλος άρδευσης), κ.ο.κ.
Από την παραπάνω περιγραφή γίνεται φανερό ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα, τόσο γρηγορότερα η αθροιστική ηλιακή ενέργεια φτάνει το όριο και συνεπώς τόσο συχνότερα ποτίζεται η καλλιέργεια. Συνεπώς, όταν η ηλιακή ενέργεια που φτάνει στην καλλιέργεια είναι μειωμένη λόγω περιορισμένης ηλιοφάνειας (συννεφιασμένος ή βροχερός καιρός), η συχνότητα άρδευσης μειώνεται αντίστοιχα. Μέσω αυτού του μηχανισμού, η συχνότητα της άρδευσης αυξομειώνεται, ανάλογα με την ηλιακή ενέργεια που δέχεται κάθε φορά η καλλιέργεια. Το ύψος της ηλιακής ενέργειας που εισάγεται ως όριο για άρδευση στον προγραμματιστή άρδευσης διαφέρει, ανάλογα με το είδος και την ηλικία του φυτού..

Πηγή: Σάββας Δ. 2016 ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ ( www.politeianet.gr/books/9789605467821-s...-lachanokomia-264476 )

Yannis Tsirogiannis (Agricultural Engineer MSc PhD), works as Assοciate Professor at the University of Ioannina (Greece).

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.841 seconds
Powered by Kunena Forum