We use cookies to give you the best online experience.
Please let us know if you agree to all of these cookies.

Μπορώ να ποτίσω λαχανικά με νερό από βιολογικό καθαρισμό;

More
5 years 3 weeks ago #83 by itsirog
Πρόβλημα για την καλλιέργεια κηπευτικών μπορεί να αποτελέσει η παρουσία μικροοργανισμών στο νερό άρδευσης οι οποίοι είναι παθογόνοι τόσο για τα φυτά όσο και για τον άνθρωπο. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί σε νερό που έχει υποστεί επεξεργασία από βιολογικούς καθαρισμούς ή έχει μολυνθεί από ανθρωπογενή δραστηριότητα μπορεί να είναι μύκητες, βακτήρια, πρωτόζωα, έλμινθες και ιοί. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί για τον άνθρωπο δύσκολα εισέρχονται στους φυτικούς ιστούς μέσω του ριζικού συστήματος και ακόμη πιο δύσκολα μεταφέρονται από τη ρίζα στο υπέργειο μέρος του φυτού μέσω του αγγειακού του συστήματος, ενώ δεν βλάπτουν τα φυτά. Συνεπώς, δεν προξενούν άμεση βλάβη στην καλλιέργεια. Παρ’ όλα αυτά, είναι απολύτως απαραίτητο να μην υπάρχουν μικροοργανισμοί που είναι παθογόνοι για τον άνθρωπο στο νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση κηπευτικών. Αν το μολυσμένο νερό διαβρέξει τα φύλλα, οι παθογόνοι για τον άνθρωπο μικροοργανισμοί μπορούν να επικαθήσουν πάνω στην εξωτερική επιφάνεια των βρώσιμων τμημάτων ή να εισέλθουν στο εσωτερικό των φύλλων μέσω των στοματίων ή μέσω ανοιγμάτων που έχουν προκληθεί από τραυματισμούς και να μολύνουν τον άνθρωπο. Ο κίνδυνος μόλυνσης του καταναλωτή είναι ιδιαίτερα μεγάλος για τα βρώσιμα τμήματα κηπευτικών που είτε είναι υπόγεια όργανα (π.χ. καρότο, πατάτα) είτε γειτνιάζουν με το έδαφος (π.χ. φυλλώδη λαχανικά με ροδακοειδή ανάπτυξη, όπως το μαρούλι).
Το αρδευτικό νερό πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο για την αξιολόγηση της ποιότητας και της ασφάλειας χρήσης του από μικροβιολογική άποψη, η βασική παράμετρος που προσδιορίζεται είναι η παρουσία και η μικροβιακή πυκνότητα του E. coli. Το αποτέλεσμα μέτρησης του μικροβιακού φορτίου εκφράζεται σε ολικά κολοβακτηρίδια (total coliforms) ανά 100 ml νερού. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 145116 (ΦΕΚ 354Β´/8-3-2011), το μέγιστο μικροβιακό φορτίο που επιτρέπεται να έχει το επεξεργασμένο νερό από δευτεροβάθμιο βιολογικό καθαρισμό για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση κηπευτικών ανέρχεται σε 200 coliforms ανά 100 ml νερού.

Πηγή: Σάββας Δ. 2016 ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ ( www.politeianet.gr/books/9789605467821-s...-lachanokomia-264476 )

Yannis Tsirogiannis (Agricultural Engineer MSc PhD), works as Assοciate Professor at the University of Ioannina (Greece).

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.638 seconds
Powered by Kunena Forum