We use cookies to give you the best online experience.
Please let us know if you agree to all of these cookies.

Τι σημαίνουν οι ενδείξεις του τασίμετρου;

More
5 years 2 weeks ago #86 by itsirog
Αφού έχουμε κάνει αυτή την προετοιμασία μπορούμε πλέον να περάσουμε στην αξιοποίηση των μετρήσεων μας οπού θα είμαστε σε θέση να συμπεράνουμε τις ανάγκες του εδάφους σε άρδευση ανάλογα με τα αποτελέσματα μας. Δηλαδή:
1. Όταν η ένδειξη είναι 0 hPa (mbar) σημαίνει ότι το έδαφος είναι εντελώς κορεσμένο με νερό. Όταν αυτό συμβαίνει για μεγάλες περιόδους υποδηλώνει φτωχές συνθήκες αποστράγγισης και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ανάπτυξη των φυτών.
2. Όταν η ένδειξη είναι 10-100 hPa (mbar) υπάρχει πλεονάζων νερό στο έδαφος. Οι επίμονα χαμηλές ενδείξεις μπορεί να υποδηλώσουν φτωχές συνθήκες αποστράγγισης.
3. Όταν οι ενδείξεις είναι 100-200 hPa (mbar) υπάρχει αρκετό νερό και αέρας στο έδαφος για την ανάπτυξη ενός υγειούς φυτού. Είναι προτεινόμενο να σταματήσουμε την άρδευση όταν αυτές οι ενδείξεις επιτευχθούν, καθώς το επιπλέον νερό μπορεί να απομακρύνεται και συνεπώς να σπαταλιέται.
4. Όταν οι ενδείξεις είναι 200-400 hPa (mbar) υπάρχει επαρκές νερό και αέρας στο έδαφος για την ανάπτυξη των φυτών. Στα αμμώδη εδάφη ενδείξεις αυτού του επιπέδου σηματοδοτούν ανάγκη για άρδευση.
5. Όταν οι ενδείξεις είναι 400-600 hPa (mbar) υπάρχει επαρκές νερό και αέρας για καλά ή πηλώδη εδάφη, για την ανάπτυξη των φυτών. Στα μεσαία εδάφη η άρδευση είναι προτεινόμενη ενώ στα αμμώδη εδάφη η άρδευση είναι απαραίτητη.
6. Όταν οι ενδείξεις είναι 600-800 hPa (mbar) το εύκολα διαθέσιμο νερό είναι ελάχιστο, με εξαίρεση τα βαριά πηλώδη εδάφη. Η άρδευση είναι απαραίτητη για καλά και μεσαίας σύστασής εδάφη
7. Όταν οι ενδείξεις είναι 800-1000 hPa(mbar) είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει άρδευση καθώς μπορεί να προκύψουν μη αναστρέψιμες ζημιές των φυτών.
Οπότε αυτό που επιδιώκουμε είναι το εύρος το τιμών να παραμένει από 100 έως το πολύ (ακραίο) 600 hPa (mbar) οπού χρειάζονται λιγότερες επεμβάσεις από τον καλλιεργητή, συνεπώς λιγότερα έξοδα και λιγότερη κούραση, αλλά και επειδή οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για την ανάπτυξη των φυτών και την προστασία τους από ασθένειες.

Yannis Tsirogiannis (Agricultural Engineer MSc PhD), works as Assοciate Professor at the University of Ioannina (Greece).

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.214 seconds
Powered by Kunena Forum