We use cookies to give you the best online experience.
Please let us know if you agree to all of these cookies.

Τι είναι η υστέρηση υγρασίας στο έδαφος;

More
5 years 2 weeks ago #90 by itsirog
Η μορφή της χαρακτηριστικής καμπύλης υγρασίας δεν είναι ίδια κατά την διαδικασία ύγρανσης και ξήρανσης του εδάφους και το φαινόμενο ονομάζεται υστέρηση (hysteresis). Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με την κατάσταση (ύγρανση – ξήρανση) στην ίδια τιμή εδαφικής υγρασία θα αντιστοιχούν διαφορετικές τιμές τάσης συγκράτησης του νερού από το έδαφος.
Η υστέρηση οφείλεται σε μία σειρά από αιτίες και διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του εδάφους, λόγω της πολυπλοκότητας του φαινομένου, η υστέρηση συχνά παραλείπεται από την μελέτη της πρακτικής συμπεριφοράς του εδάφους και σε πρακτικό επίπεδο στο πλαίσιο της γεωπονικής επιστήμης, ως χαρακτηριστική καμπύλη υγρασίας χρησιμοποιείται η καμπύλη ξήρανσης.
Αναφέρεται ότι η μέγιστη διαφορά όσο αφορά το περιεχόμενο σε νερό μεταξύ της διαδικασίας ξήρανσης και διαβροχής για την ίδια μύζηση εδάφους μπορεί να φτάσει και το 15% (κατ’όγκο υγρασία του εδάφους).

Yannis Tsirogiannis (Agricultural Engineer MSc PhD), works as Assοciate Professor at the University of Ioannina (Greece).

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.671 seconds
Powered by Kunena Forum